The educational tyranny of the neurotypicals | WIRED

” In NeuroTribes, Steve Silberman chronicles the history of such non-neurotypical conditions, including autism, which was described by the Viennese doctor Hans Asperger and Leo Kanner in Baltimore in the 1930s and 1940s. Asperger worked in Nazi-occupied Vienna, which was actively euthanizing institutionalized children, and he defined a broad spectrum of children who were socially awkward. ”

Source: The Educational Tyranny of the Neurotypicals | WIRED

*mpfh* wanneer worden de 19e-eeuwse Weense shrinks eens definitief in de prullenbak geparkeerd vanwege duidelijke historische complicaties?

Wat een geweldige term: neurotribes… in mijn leven is me altijd meer op blijven vallen wat de effecten zijn van het scala aan beschikbare drugs (al dan niet gelijk aan reguliere, legale medicijnen) op mensen hebben. Wat me van de psychologie en psychiatrie tegen valt is dat men niet alle echte junks in eigen gelederen met spoed en kracht de tent uit werkt omdat er anders niets meer aan geloofwaardigheid over blijft. Ook de hele “alternatieve” geneeswijzenscene zoals holisten, esoterie, homeopathie NLP en EMDR graag d’r uit en antidepressiva zijn geen alternatief voor goede oude straight-forward cognitieve therapie.

En fuck ur Freudiaanse 1950’s 3-piece psychology, toen ik tijdens m’n studie psychologie las dat psychologiseren een belangrijk psychologisch afweermechanisme was ben ik meteen met m’n studie gestopt – ga geen wetenschap doen die zichzelf overbodig verklaart. Plus dat ik er gewoon gelukkig van word om in het Engels m’n hele keet bij elkaar te vloeken en ik sowieso een stuk gelukkiger ben zonder mensen met te veel diagnosedrift in de buurt. Picture this: ik als stoner moet mijn “normaalheid” aantonen naar mensen die onder de alcohol, coke en pillen zitten… (maar alleen als gelegenheidsgebruikers natuurlijk terwijl ik m’n chronic-zijn verdom te verbergen), wat’s de sport daar aan?

No More. Ik ga in vol verzet en blijf onverzettelijk naar mensen die proberen me middels meuteneukerij iets te bieden waar ik helemaal geen behoefte aan heb. Ik ervaar ongekwalificeerde diagnoses als pure laster & smaad die mij bedrijfsschade doen (zero-sum game). Ik ga anarchistisch om me heen schoppen omdat de maatschappij me als stoner opjaagt als een wild beest, omdat mijn armoede gecriminaliseerd wordt, omdat ik als een hamster in een tredmolen mee moet draaien en gewoon gezellig mee moet willen doen – onder dwang.

Dat kan ik niet en dat wil ik niet. Ik kan mensen leren hoe een eigen Raspberry Pi te bouwen, configureren en beveiligen, vervolgens een zwaar beveiligde WordPress te installeren en vorm te geven met daarin de WooCommerce-plugin om er een webshop van te maken. Ik kan daar een eigen lesmethode voor schrijven en online zetten en vriendelijk en doelgericht helpen wanneer iemand op een detail er van vast loopt. Het mooie aan je eigen webshop opzetten en beheren is dat je in je eigen tempo kunt groeien en niet gestaffeld wordt op het moment dat het positief uit de hand gaat lopen. Plus dat je jezelf en je klanten bij gebrek aan third-party meer privacy kunt bieden.

Mooier kan ik het niet maken – wel nog meer awkward. Gelukkig zijn er geen Aspergers meer in de buurt om me te euthanaseren. Hoewel?

PuntĀ is – je hoeft echt geen Autist te zijn om je in jezelf te keren. In Japan bestaat het verschijnsel Hikikomori – jonge mannen die door de druk die hun maatschappij en ouders op hen uitoefenen zich voor meer dan een half jaar totaal afzonderen. Geen ego, geen schaamte, geen sociale hanky-panky, alleen maar hun PC, spelletjes, films, muziek en zijzelf. Mannen die om wat voor reden dan ook voor langere tijd uit de samenleving verbannen worden kunnen ook uit eigen beweging voor isolement gaan kiezen. Men presenteert ons onwinbare spelletjes waarop isolatie het enige antwoord is, sommige mannen begaan zelfs misdaden omdat ze zich in de gevangenis veiliger voelen dan daar buiten.

Ik vind de keuze tussen me laten verpuberen door sociale media of als eenzame Collapsosaurus Rex bekeken worden niet sexy, wil volwassen zijn (ook zonder toezicht) voor ik ga dementeren.